ZorgSaam

projectdoel
Het projectdoel van "ZorgSaam" is om het welzijn van de buurtbewoners te verbeteren door het bieden van ondersteuning en het faciliteren van een zorgzame gemeenschap.

In Nederland ontstaan in wijken en buurten burgerinitiatieven om de samenredzaamheid tussen buren te vergroten. Dit ontstaat vaak op het moment dat  medeburgers ondersteuning van buren nodig hebben nadat zij minder mobiel en/of ziek worden. Onder het thema Zorgsaam willen het bevorderen dat we elkaar op het gebied van zorg ondersteunen door het oplossen van praktische problemen. Daartoe stimuleren we de onderlingen contacten hierover.

Het platform Nederland Zorgt voor Elkaar deelt de successen en lessen over het realiseren van samenredzaamheid in de wijk. Enkele voorbeelden:

1. Ondersteuning bij dagelijkse taken:

  • Boodschappendienst: boodschappen doen voor mensen die moeilijk de deur uit kunnen of slecht ter been zijn.
  • Maaltijdservice: (samen) maaltijden bereiden en bezorgen voor mensen die dat zelf niet kunnen of eenzaam zijn.
  • Vervoersdienst: vervoer naar afspraken in het ziekenhuis, de dokter, of andere belangrijke bestemmingen voor mensen die geen eigen vervoer hebben.

2. Sociale ondersteuning:

  • Bezoek: mensen bezoeken die behoefte hebben aan een praatje.
  • Mantelzorgondersteuning: Ondersteuning bieden aan mantelzorgers, bijvoorbeeld door even de zorg over te nemen, een luisterend oor te bieden, of informatie te verstrekken.

3. Informatie en advies:

  • Coordineren van de zorgvraag in afstemming met zorgpartijen: buren die naast informele zorg ook professionale zorg nodig hebben, ondersteunen bij de coordinatie van zorg. 
  • Workshops en cursussen: Voorlichting geven over onderwerpen die relevant zijn voor de buurt, zoals gezondheid, veiligheid, digitale vaardigheden, etc.

4. AED in de buurt - een aanvulling op het netwerk van AED-netwerk Hartslag.nu en daaraan verbonden burgerhulpverlening

Activiteiten ZorgSaam De Heuvel

We bespraken in 2 huiskamergesprekken in noverber 2024 met buurtgenoten welke ideeen zij hebben bij samenredzaamheid.  Uit ervaringen blijkt dat er in delen van de buurt onderlinge steun wordt geboden.

De voorbeelden van "Voorzorgcirkels" zoals deze op andere plekken in Nederland bestaan zijn gedeeld. Voorzorgcirkels zijn informele netwerken waar 10 -15 mensen afspraken maken over hulp en steun voor elkaar ‘voor het geval dat’. Dit kan een vooruitblik zijn voor het moment dat een bewoner zorg nodig heeft of voortlopend op de realiteit dat er door gebrek aan zorgverleners, zorg niet voorhanden is. 

De basis voor "afspraken over hulp en steun voor elkaar" is dat mensen elkaar kennen en dat we als buren van elkaar weten wat we voor elkaar willen en kunnen betekenen zijn. Daarom zijn de sociale ontmoetingen in de buurt het belangrijkst. Tijdens deze ontmoetingen kan een uitwisseling ontstaan over de behoeften van mensen. 

De volgende stap kan zijn dat er "sleutelfiguren" komen die de vraag (naar ondersteuning) en aanbod (van ondersteuning) matchen. 

 

 

Aanmelden

Meld je aan om op de hoogte te blijven en om samen met andere bewoners activiteiten te starten. Iedereen die zich aanmeldt bij dit project krijgt dan automatisch bericht.